måndag 2 november 2009

Blä-upp groda

Tänkte jag skulle skriva ett inlägg om vad vi hittat på där jag arbetar. Jag arbetar på en 1-4 års avdelning, och vi heter Grodan. Vi använder oss av bla portfolio, där vi/barnen samlar allt som har med barnets utveckling att göra. Den är personlig, så varje barn har var sin.

När vi skulle mäta barnen till deras portfolio, så ville jag göra en mer fantasifull sak istället för bara en garnstump som vi haft innan. Det är även ett väldigt bra sätt att få in matematiska begrepp som längre och kortare, genom att jämföra varandras längder. Först mätte vi barnen på väggen och sedan fick barnet själv klippte ut en remsa av papper på rulle, lika lång som det själv. Denna remsa fick alla sedan färglägga med vanlig krita för att kunna (om dom ville) använda heeeeela låååånga remsan. Använder man flaskfärg eller vattenfärg, så måste det tas ny färg och då bryts ju längden. Sedan fick dom ha på paljetter också. Undertiden satt barnen och jämförde sina längder.
Veckan efter gjorde vi Blä-upp grodor. Då fick dom klippa ut varsin groda med ett plastband som tunga. Tungan blev lika lång som barnet genom att mäta från strecket på väggen och ner till golvet. Vi har även sjungit Blä-upp i samlingen:

Blä-upp sa den lilla söta grodan idag
Blä-upp sa den lilla söta grodan
Blä-upp sa den lilla söta grodan idag
Blä-upp, blä-upp, blä-upp.

På "Blä" räcker man ut sin egen tunga så långt som möjligt och "upp" så åker den in igen. Väldigt roligt, man får ju inte räcka ut tungan egentligen. Detta är även en väldigt bra mungymnastik och ett bra tillfälle att titta om någons tunga är för kort.

Så här såg grodorna ut (bildkvalitén är inte det bästa, men hoppas det syns ändå):
Hoppas att förklaringen var bra och att du förstod! Tala gärna om vad du tycker om inlägget!

/Miaa

1 kommentar:

AnnikaS sa...

Jag tycker det är roligt att läsa om tips om hur man gör på andra förskolor. Jag jobbar själv som förskollärare, men bloggar inte gärna om just den biten i min blogg då jag vill hålla den privat. Kan ändå tänka mig att dela med mig av tips på andra ställen.
kram Annika